Analyse S&P500 16 maart 2020

Na een lange periode van afwezigheid is het weer eens tijd voor een update.
Vorige week was één van de meest historische weken op de beurs die zich qua volatiliteit kan meten met de dalingen in 2008 en 1987. Roerige tijden op de beurs maar het werd ook wel hoog tijd voor een correctie, alleen kwam die harder en sneller dan wie dan ook had kunnen bedenken.

Als je eind januari de beursanalisten op TV aanhoorde zou je geloven dat de economie, en dus de beurs er allemaal geweldig bij stond. Het probleem daarbij is dat een top in de markt altijd pas achteraf is vast te stellen. Er gaat geen bel bij de top tick. De harde daling sinds de top van 19 februari is natuurlijk het gevolg van het COVID-19 virus, althans als je de media moet geloven. De realiteit is echter dat het sentiment op de beurs in januari euforisch was te noemen, met put/call ratios die meer dan extreem waren, cash-to-asset ratios die erop duiden dat iedereen en z’n moeder ‘all-in’ zat op de beurs en natuurlijk de kanarie in de kolenmijn, de parabolische stijging van TESLA, de lieveling van beleggers klein en groot. Voor degenen die dagelijks op reddit r/wallstreetbets volgen was het smullen geblazen.
Afgelopen vrijdag (de 13e..) stond de Fear and Greed indicator op 2, een nieuw record. Op dit moment heerst totale paniek, maar het is zaak het hoofd koel te houden en objectief te kijken naar wat de grafiek vertelt.

Laten we beginnen met de maandgrafiek van de S&P500. In onderstaande grafiek staat het wavepatroon vanaf de low in 2008, die ik label als Cycle IV. Er zijn twee manieren om het eerste deel van het patroon vanaf 2009 tot 2011 te labelen. In dit patroon plaats ik de top van primary {1} op de high van april 2010, en de bodem van Primary {2} op de low van juli 2010. Dit geeft een projectie naar de top van Primary {3} op [3383.07], waar wave-3 gelijk is aan 200% maal wave-1, oftewel een extended wave 3. De top tick op 19 februari 2020 was [3393.52].
De tweede mogelijkheid is om de top van Primary {1} te plaatsen op de high van Mei 2011, op deze grafiek gelabeld als Intermediate (1). Dit geeft een 161.8% projectie voor de top van Primary {3} op [3348.36]. Deze is niet gehaald en daarom hou ik in het primaire scenario als ankers Primary {1}: 26 April 2010 en Primary {2} : 01 Juli 2010.

Opmerkelijk overigens, de eerste grafiek die ik plaatste op deze blog was een weekgrafiek van de S&P500 op maandag 11 juni 2018 met als koersdoel [3383.07].

Wave 3 van de impuls is als volgt opgebouwd:
Het standaard koersdoel voor wave-3-van-3 in een impuls is de 100% Fibonacci extensie. Komt deze hoger dan gaat ook het koersdoel voor wave 5-van-3 één extensie omhoog. De top van Intermediate (3) bereikte de 123.6% Fibonacci extensie, en daarmee werd het beoogde target voor Primary {3} de range tussen de 161.8% en 176.4% Fibonacci extensie, oftewel [2686.04]~[2933.65]. Na het bereiken van dit koersdoel had een wave-4 correctie moeten volgen die de koers terugbracht naar de 123.6%, echter de correctie kwam niet verder dan een low op [2346.58] in december 2018. Dit betekent dat deze correctie mogelijk van een lagere graad was (Minor in plaats van Intermediate). De uitbraak in Maart2019 was hiervan de bevestiging. Vorige maand bereikte de koers dan de 200% Fibonacci extensie waarna een snelle reversal volgde. Ik label de top van 19 februari als Primary {3} en dit is een extended wave. De daling die sindsdien is ingezet is Intermediate (A) van Primary {4}.
De bull markt die begon in 2008 is dus nog lang niet afgelopen, alleen komt er nu een zijwaartse correctie die anderhalf tot twee jaar kan duren. Als voorlopig koersdoel voor Primary {5} geldt de 261% Fibonacci extensie op [4913.75], maar tegen die tijd zijn we wel een flink aantal jaar verder.

SPX maandgrafiek


Op de weekgrafiek het patroon vanaf de low in februari 2016.
Na de 1-2/{i}-{ii} setup volgt een sterke rally die begint op 6 November 2016 en die duurt tot 21 januari 2018. De top van Minute {iii} bereikt een lengte van 338.2% en is daarmee de extended wave van deze rally. Hierna volgt een triangle, een zijwaartse correctie die typisch volgt na een sterke rally. De [2940.91] top van Minor 3 kwam op 16 September 2018, na een thrust uit de triangle die als koersdoel [2934.80] had.
De daling die daarop volgde naar de low van december 2019 was in één keer voldoende om de voorgaande rally voor een wave-4 in prijs te corrigeren, alleen qua tijd was het nog niet voldoende want vervolgens had Mr.Market nog een verrassing in petto. Een correctie heeft altijd twee dimensies; prijs en tijd. Als een correctie qua prijs al klaar is kan de koers lange tijd zijwaarts gaan om tijd ‘te rekken’, en dat is wat hier ook gebeurde. Wave-4 correcties zijn het meest variabel in vorm en daarmee lastig in realtime te labelen. Minor 4 werd uiteindelijk een Double Three combinatie die tweemaal een nieuwe high maakt. Deze is vrij zeldzaam en dus pas achteraf te zien, pas nadat de koers eind februari daalde onder [2934.88], en daarmee Minute {iv} in het toenmalige patroon ongeldig maakte (zie de update van 13 januari).
De daling die we nu zien is typerend voor een A-wave van een correctie. Een wave-a reset in zeer korte tijd de technicals (RSI/MACD) van overbought naar oversold. Tegen de tijd dat de correctie compleet is zie je dan vaak bullish divergentie ontstaan tussen de lows van wave-a en wave-c. De perikelen rond het Coronavirus zijn dus zeker niet de oorzaak van deze daling, het is slechts de trigger die nodig was om de boel in gang te zetten. Als je kijkt naar bredere indexen als de $NYA (NYSE Index), de $RUT (Russell2000) en bijvoorbeeld EEM de Emerging Markets ETF dan zie je dat deze daling al enige tijd aan het opbouwen was.

SPX weekgrafiek